Şehir, Yeniden | Reclaiming the City panel, TAK, 19.10.2018

Panel Forum: Reclaiming the City
 
moderated by:   Herkes için Mimarlık (Architecture For All)
participants:      Cluster Cairo, Ha Za Vu Zu, KABA HAT, Sokak Bizim, Workshop of Culture,
Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi.
Venue: Kadıköy, TAK
date and time: 19.10.2018 17:30-18:45
 
As daily life's flow changed our perception of the space, the human relationship with the built environment was transformed – and, at times deformed. Following fierce arguments on social space and the right to the city, it is argued that urban space hacked, opening up novel ways of producing space. Yet, in the connected world of today, with the ubiquitousness of many services and a lesser obligation for the labour to stay in the cities, a multi-dimensional conversation is needed to understand the new urban. While some cities develop more democratic platforms that allow all the different voices to be heard; for some other cities, the lack of participation causes more alternative searches. This leads to different situations in terms of possibilities and impossibilities rather than a better or worse condition. And on extreme dystopic circumstances, lies the complete destruction of the urban memory/space, as in various cities around the world, the power struggle readily reflects on to the built environment, with the State encouraging the erasing/eradicating/scratching/straining of the space and even re-inventing of the memories. This session wants to initiate a broad dialogue followed by an open-format forum with on the struggle to reclaim the city, physically or mnemonically, ranging from the artworks as part of our urban memory or getting our right of way on the metropolitan pavements.
 
------------------------------------------------------------
 
Panel Forum: Şehir, Yeniden
 
Moderatör:   Herkes için Mimarlık
Katılımcılar:  Cluster Cairo, Ha Za Vu Zu, KABA HAT, Sokak Bizim, Workshop of Culture, Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi.
Mekan: Kadıköy, TAK
Tarih ve Saat: 19.10.2018 17:30
 
Günlük yaşamın akışı mekân algımızı değiştirdikçe, yapılı çevre ile insan ilişkileri de değişti ve zaman içerisinde deforme oldu. Toplumsal alan ve kent hakkı konusunda şiddetli tartışmaların ardından, kentsel mekanın "hack"lenebilecek, özgün mekan üretme yolları açabilecek bir yer olup olmadığı tartışılmakta. Yine de, bugünün ağlar dünyasında, çogu hizmetin her yerde alınabilmesi ve iş gücünün şehirde olma zorunluluğunun giderek azalmasıyla, yeni kenti anlamak için çok boyutlu bir konuşmaya ihtiyaç var. Bazı şehirler, farklı seslerin duyulmasına izin veren daha demokratik platformlar geliştirirken; bazıları için katılım eksikliği başka alternatif arayışlara yol açıyor. Bu durum, daha iyi veya daha kötü değil, olasılıklar ve imkansızlıklar açısından farklı durumları doğuruyor. Dünyanın çeşitli şehirlerindeki aşırı distopik koşullarda kentsel hafıza/mekan tamamen tahribata uğruyor; güç mücadelesi fiziksel çevreye yansıyor; devlet, mekanın silinmesini/ortadan kaldırılmasını/kazınmasını/sünmesini teşvik ediyor ve hatta anıları yeniden icat ediyor. Bu oturum, kent hafızasının bir parçası olarak sanat işlerinden, metropolün kaldırımlarında alınan yollara uzanan bir çeşitlilikte, fiziksel ya da anımsatıcı bir şekilde kenti geri kazanma mücadelelerini açık bir formatta tartışmayı amaçlayan bir forum olarak gerçekleşecektir.
 

Comments